Blijf up-to date,
schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Uitbalancering: een essentiële en zeer winstgevende ingreep!

Wist je dat… een correct uitgebalanceerd verwarmings- of aircocircuit het energieverbruik in een gebouw met 10% tot 35% kan doen dalen*?
En dan zwijgen we nog over het verhoogde comfort.

Steeds meer mensen denken vandaag na over hoe ze energie kunnen besparen. In dat opzicht speelt de uitbalancering van de verwarmingsinstallatie een cruciale rol. Want:

  • Ondergedimensioneerde installaties gaan gepaard met verlies aan comfort
  • Overgedimensioneerde installaties verbruiken te veel energie

Correcte hydraulische uitbalancering zorgt ervoor dat het waterdebiet over de verschillende afgiftesystemen correct verdeeld wordt zodat onbalans  ,ten gevolge van de lay-out ,van de installatie gecompenseerd worden.

  • Een correcte uitbalancering vereist een zorgvuldige voorafgaande berekening en een eventuele bijregeling ter plaatse met behulp van mechanismes die in de installaties geïntegreerd zijn. Dit zorgt voor de uniforme distributie van de binnentemperaturen.
  • Voor een correcte uitbalancering moet de installateur over voldoende knowhow en ervaring beschikken.

Dankzij de systemen met variabel debiet (strangregelventielen die het debiet onafhankelijk van de drukverschillen regelen of strangregelventielen met automatische differentieeldrukregeling) kunnen installaties vandaag perfect geregeld worden in functie van de behoeftes en het project.

  • Hydraulische uitbalancering mag dan wel een investering vragen (ongeveer 2 à 3% van de totale kost van een verwarmingsinstallatie), de terugverdientijd is zeer kort gezien de hoeveelheid energie die op deze manier bespaard kan worden.
  • Zowel bij nieuwbouw als renovatie is de uitbalancering van de koel- en verwarmingscircuits een noodzaak met het oog op de uniforme en gecontroleerde distributie van de energie in de circuits. COMAP omvat een volledig aanbod manuele en dynamische strangregelventielen, elektrothermische koppen en debietmeters voor de perfecte distributie in de circuits.

Neem contact op met het COMAP-filiaal in uw buurt voor meer informatie over onze oplossingen en advies.

 

*Afhankelijk van het soort gebouw (individueel of collectief), de eigenschappen van de ruimtes (thermisch gedrag van het gebouw, soort uitrustingen, verandering buitenklimaat, gedrag van de bewoners, …) en van de aanvullende uitrustingen (thermostaatkranen op de afgiftesystemen, regel- en controlesystemen).